Eigersund SVs delegasjon, pluss en observatør, inntok Folkets hus i Stavanger i helgen da Rogaland SV arrangerte årsmøte 18. - 19. februar.
Vi fikk en inspirerende innledning av SVs kommende leder, Kirsti Bergstø, og debatterte skolepolitikk, asylpolitikk, kjernekraft, språklig mangfold selvfølgelig sikkerhetspolitikk.
Eigersund SV sin uttalelse om arealnøytralitet, som ble presentert for møtet av Jan Erik Vinningland, ble vedtatt og sendes til alle kommunene i fylket. Hele uttalelsen kan leses her:
Et arealnøytralt Norge
Forslagsstiller: årsmøtet i Eigersund SV
Rogaland SV krever at klimamålene, klimaarbeidet, naturmangfold og arealnøytralitet skal være integrert og prioritert i kommunenes sentrale plan- og strategidokumenter. FNs naturpanel er tydelige på at arealendringer er den viktigste grunnen til tap av artsmangfold og FN har utpekt 2021-2030 til verdens tiår for restaurering av økosystemer. I Rogaland finner vi flere av de mest sårbare artene i tilknytning til jordbruksjord. Vi mener at det er bygget ned nok nå. Man må i langt større grad ta i bruk allerede nedbygde arealer. Miljøorganisasjonen Sabima beskriver arealnøytralitet som innsats for å “gjenbruke og fortette allerede utbygde arealer fremfor å bygge ut mer natur, og stanse arealforbruket.”
Arealnøytralitet handler om at nettoforbruket av natur i kommunene må være likt null. I stedet for å åpne nye områder for inngrep, må kommunene i stedet gjenbruke og fortette allerede berørte arealer.
Arealnøytralitet innebærer:
- økt gjenbruk og fortetting av arealer som allerede er utsatt for menneskelige inngrep
- arealregnskap i alle kommuner, som innebærer miljøstatus for alle naturtyper, vern av sårbare naturtyper og restaurering/kompensasjon av naturområder
- arealavgift for å redusere presset på natur
- rekkefølgebestemmelse i planlegging som følger hierarkiet unngå, avbøte, restaurere, kompensere
SV vil jobbe for at alle kommuner skal jobbe for arealnøytralitet.